Ποιος είμαι ...

Η φωτογραφία μου
Με αγάπη για την γνώση που δεν προέρχεται μόνο μέσα από τα σχολικά βιβλία και πάθος για μια εκπαίδευση που θα μπορεί να δημιουργεί ερωτήματα στους μαθητές μας ...

Εσπερίδα Αστρονομίας - 10/10/2009


Οι πάντα δραστήριοι και ενθουσιώδεις φοιτητές της Αστρονομικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης υποδέχθηκαν τους καθηγητές και μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου, του Γυμνασίου Θραψανού και του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου Ροδίων Παιδεία στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στις Βούτες προκειμένου να τους ξεναγήσουν στον μαγικό κόσμο του σύμπαντος.


Η κ. Άννα Δασκαλάκη είχε αναλάβει την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης που ξεκίνησε με την καταπληκτική παρουσίαση της κ. Αριάννας Σφακιανάκη, στο αμφιθέατρο του τμήματος Φυσικής, με τίτλο "Βγαίνοντας παραέξω - Ένα ταξίδι στο σύμπαν" που ενθουσίασε για μια ακόμα φορά τα παιδιά. Σε προηγούμενη επίσκεψη μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Γιώργου Παναγόπουλου με θέμα : "Παρατηρώντας τον ουρανό" όπου αναλύθηκαν θέματα τηλεσκοπίων και οπτικής με τρόπο απλοποιημένο και κατανοητό. Μετά την συζήτηση που ακολούθησε και αφού όλοι οι μαθητές πήραν δώρο από ένα χάρτη του ουρανού για να γνωρίζουν τις θέσεις των αστερισμών , ανεβήκαμε στην ταράτσα του κτιρίου όπου είχε ήδη στηθεί το μεγάλο τηλεσκόπιο που έχει αποκτήσει η ομάδα με δικά της έξοδα. Οι μαθητές διαπίστωσαν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η φωτορύπανση στις αστρονομικές παρατηρήσεις αλλά κατάφεραν να δουν  μεταξύ άλλων, τον Δία που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος αλλά και τον αστέρα Αρκτούρο που δίνει μια εικόνα του πως θα είναι ο Ήλιος μας όταν κάποτε γεράσει, ευτυχώς όχι πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: